In de peuterklas - eerste kleuterklas valt er altijd iets te beleven... Onze klas wordt om de twee weken omgetoverd om het nieuwe thema te beleven. Zelf meegebrachte materialen, prenten en attributen zorgen voor de final touch. Zo krijgen de kinderen een beter beeld en kunnen ze zich helemaal in het thema inleven. Door deze speelse manier van leren kan je kinderen boeien en op hun niveau veel bijbrengen.
Woensdag is de fruitdag! Dan snoepen de kinderen van een supergezond tussendoortje zoals stukjes appel, druiven maar ook tomaatjes, een wortel,... We drinken ook alleen maar gezonde dranken, de kinderen krijgen de keuze tussen melk of water. En opvrijdagnamiddag krijgen de kinderen bij goed weer de kans om te experimenteren met rollende en andere materialen zoals fietsen, steps, karretjes, grote tollen,... Ze helpen elkaar en oefenen en ontwikkelen hun eigen motorische capaciteiten.
In de peuterklas - 1ste kleuterklas is het zeer belangrijk dat de kinderen zich vrij kunnen uitleven. In onze klas hebben we een glijbaan met toebehoren waar de kleuters naar hartenlust in en op kunnen bewegen. In de gang is er een bewegingshoek met loopfietsjes en autootjes. We hebben ook een springkasteel, dat nu en dan opgesteld staat. Onze ontdektafel staat ook iedere dag ter beschikking van de kinderen, deze wordt per thema gevuld met ander materiaal. Dit kunnen zaadjes, zand, aarde en bloemen, maïs, confetti,... zijn. In die hoek experimenteren de kinderen met extra materialen zoals schepjes, buizen, potjes, diertjes,...
Aan de knutseltafel oefenen de kleuters hun fijne motoriek zoals knippen, plakken, scheuren,... De knutselactiviteiten worden steeds aangepast aan het thema. Dan hebben we nog onze poppenhoek, plasticinetafel, spelletjestafel, blokken - en autohoek, thematafel,...
Ben je een beetje moe van al het spelen en bewegen? Dan kan je tot rust komen in ons knuffelhuisje. De schoenen gaan uit en de kleuters knuffelen op de matras met het gezelschap van enkele knuffels, poppen en beren.
Leerrijke uitstappen maken hoort zeker ook bij het klasgebeuren. Dit hoeft niet altijd ver te zijn. Een exploratietocht op zoek naar spinnen, blaadjes op het gemeenteplein,... Er hangt dan ook meestal een thema aan vast. Niet elk jaar komen dezelfde uitstappen aan bod. Deze wisselen naargelang de interesse van de kinderen, moment van het jaar,...
Tijdens de herfst observeren we het veranderen van de blaadjes aan de bomen. Een bezoek aan de bomen in het speelbos is niet misplaatst. Kabouter Pinnenmuts nam ons mee naar zijn bos, waar we verschillende opdrachtjes uitvoerden. Hoeveel kindjes kunnen er rond de boom? Is het een dikke of dunne boom? Met spiegels kijken we onder de paddenstoel. Wat is daar te zien? Kriebeldiertjes zoeken en onder het vergrootglas waarnemen. We verzamelden ook veel bosmaterialen! Moe maar tevreden keerden de kinderen terug naar huis.
Tijdens het thema ‘Groeten zijn gezond' maakten we soep en hele lekkere sapjes met de sapcentrifuge. We proefden van heerlijk en minder bekende groenten zoals rode biet, aardpeer, courgette enz. wat vond ik lekker? Niet lekker? Op het einde van oktober rijpen de pompoenen! Ideaal om er dan rond te werken. Pompoenen verschillen van kleur en vorm. Je hebt er grote en kleine, gele, oranje, groene. Wie durft onze (heksen)pompoensoep met spinnen te proeven? We maakten ze helemaal zelf! We holden ook een echte pompoen uit om er een kaarsje in te stoppen. Op de laatste dag voor de vakantie zetten we ons pompoenenmasker op dat we zelf gemaakt hebben en beginnen zo de herfstvakantie.
Tijdens het thema ‘Fruit’ brengen we een bezoekje aan de boomgaard. Daar mogen we in een treintje zitten dat ons vervoert doorheen de hele boomgaard. Ondertussen leren we de kinderen het verschil tussen een appel - en perenboom te zien. Hoe komt een appel aan de boom? Hoe zorgt men ervoor dat er geen wormpjes in de appels en peren zitten? Al deze vragen worden beantwoord op een kindgerichte manier. Daarna mogen de kinderen zelf appels (en peren) plukken om nadien in de klas lekkere appelmoes te maken.
Nog een weetje: de kinderen krijgen een eigen symbool dat ze in de klas gebruiken. Dit hangt op de plaats waar de boekentas staat, aan de kapstok voor de jassen en mutsen, op de koekenzak,... zo kan je kind heel zelfstandig alles netjes opbergen. We zetten ook zelf op onze eigen tekening of knutselwerk de stempel met het symbool. Zo weten de kinderen en de juf van wie het mooie kunstwerkje is! We werken met een heen -en weertasje waar alle nuttige info ingestopt wordt. Dit rode tasje wordt boven de jas rond de schouder en hals gehangen. Zo weet de juf (of mama) onmiddellijk dat er een boodschap in zit.
Op maandag en donderdag komt juf Veerle (onze kinderverzorgster) op bezoek. Zij helpt samen met de juf de kinderen te spelen, werken enz. Zo, nu weet je al een klein beetje wat we allemaal in onze klas uitspoken.
Misschien tot nog eens! Vele groetjes, Juf Eline